EPDM dakbedekking
EPDM dakbedekking is sterk, flexibel en heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar. Lees hier meer over de voor- en nadelen van EPDM en hoe het geplaatst wordt.
Sterk, flexibel en zeer duurzaam
EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is synthetisch rubber. Het is sterk, rekbaar en goed bestand tegen vocht. Het is bestand tegen ozon en uv-straling en heeft een lange levensduur van gemiddeld 50 jaar. Door deze gunstige eigenschappen is dit rubber erg geschikt als dakbedekking voor platte daken en daken met een geringe dakhelling. EPDM wordt meestal naadloos gelegd, waardoor de kans op lekkage nihil is. EPDM is zowel geschikt voor het bekleden van nieuwe daken als voor renovatie van bestaande dakbedekkingen (bijvoorbeeld roofing).
Voordelen van EPDM dakbedekking
- Zeer flexibel
- Scheur en krimpvrij
- Lange levensduur (gemiddeld 50 jaar)
- Wordt naadloos gelegd (minder kans op lekkage)
- Ook geschikt voor renovatie (bijvoorbeeld plaatsing op roofing)
- Geschikt voor platte daken en daken met een lichte dakhelling
- Uv-bestendig (een schutlaag van leislag is niet nodig)
Nadelen van EPDM dakbedekking
Bij het plaatsen van het rubber is het erg belangrijk dat de afwerking exact op de juiste manier gebeurt. Vooral het waterdicht afwerken van de hoeken, de dakranden en de doorvoeren vergt redelijk wat expertise. Wordt dit niet op de juiste manier gedaan, dan kan vocht onder het rubber terecht komen met alle problemen van dien. Zo kan de lijmlaag door het vocht aangetast worden, waardoor het rubber los op het dak komt te liggen. Is de folie naadloos aangebracht, dan is het lastig om het probleem op te lossen.
Tip: Plaats EPDM bij droog weer en niet bij vorst. Een temperatuur vanaf 5 graden Celsius is het best.
Welke dikte moet ik kiezen?
Rubber folie is verkrijgbaar is twee diktes: 1.15 en 1.50 mm. Het meest toegepast is EPDM folie van 1.15 mm. Deze folie is geschikt voor de meeste daken. De dikkere folie, van 1.50 mm is vooral bedoeld voor daken die veel belopen worden en voor daken met een ballastlaag (bijvoorbeeld kiezels of een intensief groendak). Houd er bij het aanschaffen van folie rekening mee dat een dikkere folie lastiger te plooien is. Vooral de hoeken van het dak zijn met een dikkere folie lastiger af te werken. Qua levensduur maakt het niet uit welke foliedikte je kiest, aangezien beide folies (1.15 mm en 1.50 mm) even lang mee gaan (gemiddeld 50 jaar).
Geschikte ondergronden
EPDM folie kun je lijmen of mechanisch bevestigen op de volgende ondergronden:
- Houten plaatmateriaal (bijvoorbeeld OSB)
- Kunststof isolatieplaten van PUR of PIR (met cacheerlaag)
- Beton
- Chape
- Metalen dakplaten van aluminium, zink of lood
Tip: Bewaar de lijm op kamertemperatuur. Warme lijm vloeit beter en is makkelijker te verwerken dan koude lijm.
EPDM plaatsen: 3 methodes
Rubber folie kun je op drie verschillende manieren plaatsen.
-
Volledig verlijmd
Dit is het meest toegepaste systeem. De rubber folie kleef je met speciale contactlijm aan de ondergrond.
- Losliggend met een ballastlaag
Bij deze methode leg je de folie naadloos op het dak en moet je het rubber verzwaren met kiezels. De opstaande randen en dakranden moet je in verband met een goede waterdichting wél lijmen.
- Mechanisch bevestigd
Een mechanische bevestiging kan gebeuren met EPDM stroken of met onderplaten die mechanisch aan het dak zijn bevestigd en waar het rubber door middel van inductie aan wordt vastgekleefd.
Opbouw plat dak met EPDM folie
Naden waterdicht afwerken
Bij het plaatsen van EPDM is het belangrijk dat je de naadverbindingen, bijvoorbeeld bij de dakranden en doorvoeren perfect waterdicht afwerkt. Dit doe je met speciale, zelfklevende tape. Voordat je de tape kunt plakken moet je de ondergrond voorbewerken met een primer. Door de primer vulkaniseert het rubber en ontstaat er een waterdichte afwerking. Er zijn verschillende soorten tapes:
Soorten zelfklevende tapes
Soorten tapes |
Eigenschappen + toepassing |
Formflash |
Zelfklevende, niet gevulkaniseerde tape. Geschikt voor het waterdicht afwerken van dakdoorvoeren en binnen- en buitenhoeken. |
Coverstrip |
Zelfklevende semi-gevulkaniseerde EPDM strook. Geschikt voor het waterdicht afwerken van vlakke naden. |
Slice Tape |
Gevulkaniseerde, dubbelzijde, zelfklevende tape op basis van EPDM / Butyl. Geschikt voor het aan elkaar maken van twee stukken EPDM folie. |
Kan ik EPDM op roofing lijmen?
Ja, je kunt de folie meestal zonder problemen op roofing plaatsen. Wil je een koud dak afwerken, pas dan, indien mogelijk, gelijk isolatie toe (bijvoorbeeld PIR platen) en een dampremmende laag. Het dak is dan meteen goed geïsoleerd en je voorkomt er tevens condensvorming onder het rubber mee. Bij een koud dak kan er, bij het ontbreken van een dampremmende laag soms condensvorming onder het rubber optreden, met onthechting van de dakbedekking als gevolg. Plaatsing van EPDM over roofing is dus goed mogelijk, maar niet zonder rekening te houden met de dakopbouw.
Prijs EPDM dakbedekking
In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van EPDM. De prijzen zijn per m², inclusief btw en montage.
Soort dakbedekking |
Prijs per m² |
Levensduur |
Offerte |
EPDM |
€ 50 – 60 |
25 jaar (of langer) |
Offerte |
Roofing dak renoveren met EPDM
Is uw roofing dak aan vervanging toe? Of nieuwe EPDM plaatsen? Laat het dan renoveren met EPDM. In veel gevallen kan de oude dakbedekking blijven liggen waardoor de renovatiekosten tot een minimum beperkt blijven.
Resitrix: reeds voorzien van een lijmvlak
Bespaar op uw dakwerken
Uw EPDM
renoveren of EPDM dak
vernieuwen door een
dakdekker of
dakwerker? Vergelijk hier
4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte