Betonpannen
Betonpannen zijn uiterst budgetvriendelijk en je kunt er het dak op economische manier mee renoveren. Lees hier welke soorten betonpannen er zijn en wat ze gemiddeld kosten per vierkante meter.
Soorten betonpannen
Er zijn ruwweg twee soorten betonpannen: vlakke betondakpannen en golvende betonpannen. Vlakke dakpannen zijn vooral geschikt voor daken met een moderne, minimalistische architectuur. Golvende dakpannen passen goed bij daken met een warme, rustieke architectuur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en uitvoeringen. De dubbel gewelfde ‘sneldekpan’ heeft het grootste formaat (gemiddeld 33 cm breed). Ze worden ook wel sneldekpannen genoemd
Sneldek betonpan
Wil je het dak tegen minimale kosten renoveren en bedraagt de dakhelling minimaal 15 graden, dan is de betonnen sneldekpan hiervoor erg geschikt. De sneldekpan is een relatief goedkope dakpan die snel gelegd kan worden en lang mee gaat. Het is een dubbelgewelfde, brede dakpan, die zowel geschikt is voor nieuwbouw als voor renovatie. Het is een van de meest populaire dakpannen in België. Hij is in meerdere kleuren verkrijgbaar en past goed bij verschillende architecturale stijlen.
Tip: Behandel je pannendak om de paar jaar met een anti-mos product. Hiermee voorkom je mosvorming.
Kleuren betondakpannen
Tegenwoordig worden alle betonpannen standaard in de kern gekleurd en afgewerkt met een acrylaatcoating. Ze zijn beter van kwaliteit dan de betonpannen van pakweg vijftien jaar geleden en blijven dankzij de beschermende acrylaatcoating ook langer mooi. Ze zijn in diverse kleuren leverbaar. Populair zijn vooral de ingetogen kleuren die goed harmoniëren met de omgeving, zoals zwart, grijs, azzuro, bruin, steenrood, bruin en antraciet. Betondakpannen kunnen zowel mat als satin (halfglans) worden afgewerkt.
Tip: Wordt je huidige dak snel groen, bijvoorbeeld als gevolg van een noordelijke oriëntatie? Overweeg dan geglazuurde keramische pannen of betonpannen met een glanzende afwerking. Deze worden minder snel aangetast door mossen en algen en zijn tevens makkelijker te reinigen.
Voor- en nadelen van betonpannen
-
++ Zijn erg budgetvriendelijk (goedkoper dan kleipannen).
- ++ Renoveren met sneldekpannen gaat erg snel, waardoor de kosten per vierkante meter beperkt kunnen blijven.
- ++ De ecologische voetafdruk van betonpannen is klein (weinig energie nodig voor de productie).
- -/- Gaan minder lang mee dan keramische dakpannen.
- -/- Verouderen sneller dan kleipannen. Dit komt omdat beton poreuzer van structuur is dan klei. Het verschil in veroudering wordt in de regel pas zichtbaar na een jaar of 15 en is afhankelijk van de oriëntatie van het dak.
- -/- Betonpannen zijn gevoeliger voor vuil en mos
Levensduur betonpannen
De levensduur van betonpannen bedraagt 30-50 jaar en is voornamelijk afhankelijk van de locatie en oriëntatie van het dak en de wijze waarop het dak onderhouden is. Zo zal een op het noorden georiënteerd dak, of een dak dat in de schaduw ligt, langer vochtig blijven dan een zuidelijk georiënteerd dak. Hierdoor zullen de dakpannen sneller slijten. Laat je het dak renoveren met betonpannen, dan krijg je meestal zo’n 30 jaar garantie op de producteigenschappen. In die periode kun je er zeker van zijn dat de pannen waterdicht en vorstbestendig zijn.
Betonpannen reinigen
Betonpannen mag je niet reinigen met een hogedrukspuit of een harde borstel. Gebruik ook nooit azijn of chloor. Je beschadigt hiermee de beschermende toplaag, waardoor ze in de toekomst alleen maar sneller vuil zullen worden. Wat je wel mag doen is een biologische groene-aanslagreiniger gebruiken en deze op het dak spuiten (onder lage druk). Sta je niet graag op een ladder of een steiger, laat het dak dan reinigen met stoom door een gespecialiseerde firma. Kies altijd voor een bedrijf met goede referenties, dan weet je zeker dat de dakpannen niet beschadigd raken en dat ze na het reinigingsproces goed beschermd zijn tegen verdere vervuiling. Je kunt het dak ook opnieuw laten coaten.
Tip: Zijn de betonnen dakpannen al meer dan dertig jaar oud en sterk vervuild met mossen en algen? Overweeg dan om ze te laten vervangen. Betonpannen die sterk zijn aangetast door mossen vertonen vaak haarscheurtjes en kunnen bij vorst kapot scheuren (met lekkages als gevolg).
Betonpannen vervangen? Denk ook aan isolatie!
Overweeg je om de dakpannen te laten vervangen en is het dak nog niet (voldoende) geïsoleerd? Dan heb je nu een uitgelezen kans om dit alsnog te doen. Door het dak te isoleren bespaar je al snel 30% op je energiefactuur en door de betere energieprestatie stijgt de waarde van de woning aanzienlijk. Isoleren kan met kunststof isolatieplaten. Deze komen onder het onderdak te liggen. De panlatten moeten dus wel eerst verwijderd worden.
Betonpannen prijzen
In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van betonpannen. * De prijzen zijn per m², inclusief btw en montage.
Soort dakpan |
Richtprijs per m² |
Levensduur |
Offerte |
Betonpan |
€ 30 – € 45* |
30-50 jaar (of langer) |
Offerte |
De prijs per m² wordt niet alleen bepaald door het type betonpan, maar ook door de moeilijkheidsgraad van het dak (hoogte van het dak, aanwezigheid van een dakvenster of dakkapel, speciale dakvormen, enz.)
Bespaar op uw dakwerken
Uw
betonpannen renoveren of
betonpannen vernieuwen door een
dakdekker of
dakwerker? Vergelijk hier
4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte